måndag 6 oktober 2014

Kinas subtila röst...

Bland alla otrevliga konflikter och övergrepp som pågår i vår Värld sker just nu en lågmäld protest för demokrati i det Hongkong som numera tillhör Kina. Detta land som numera är Världens ledande ekonomiska stormakt, men även en repressiv stat för de som tänker fritt. Dagar som dessa i Hongkong är det lätt att minnas övergreppen på Himmelska fridens torg 1989....en mörk dag för demokrati och frihet. Låt oss slippa se en upprepning!
På Bildmuséet i Umeå såg jag för en tid sedan en utställning som representerar den kinesiska samtidskonsten. Vad gränsen går för uttryckssättet i den repressiva staten kan vi sällan veta...ofta är den med säkerhet godtycklig beror och på hur paranoid regimen för tillfället råkar vara.
De bildmässiga och skulpturala uttrycken tycker jag var spännande. Kanske kan det vara så i ett land med begränsade möjligheter att uttrycka sig att det ger det där speciella nerven åt det kreativa uttrycket. Jag såg i alla fall många laddade verk med en mångsidig undertext....stor konst med andra ord.

Inga kommentarer: