torsdag 26 juni 2014

Mångsidiga Kluntarna
Naturen är full av pärlor. Ofta kan de ligga närmare än vad vi tror. Midsommaren firade jag på ön Kluntarna i Luleå skärgård. Ett par mil ute till havs från Luleå ligger denna i stora stycken orörda ö. Det tycks vara i skärgården som naturen ofta får vara ifred från människors nycker och rovdrift. Det blir likt lappmarkens bergstoppar...dit skogsskördarna aldrig når.
Kluntarna torde utgöra en väl sammansatt mosaik av såväl flora som fauna vad den norrbottniska skärgården kan erbjuda. Här erbjuds vi vacker urskog, små fågelrika småtjärnar, vidsträckta klipphällar, hedar med renlav och fina sandstränder. Kluntgubben har nog fått många besökare genom åren...
Jag som är fågelintresserad förstår ganska snart att här finns det fågelkoncentrationer av såväl vanliga som ovanligare arter utöver det vanliga. I småtjärnarna inne på ön har bl a de förhållandevis talrika smålommarna fina häckningplatser.

Människans intrång har skett sparsamt. Kommunen har satt upp några stugor för uthyrning och övriga sommarstugor finns mest koncentrerade till öns sydspets vid det gamla fiskeläget.
Skönheten har många namn....ett är ön Kluntarna...en plats värd flera återbesök.

Inga kommentarer: