onsdag 9 juli 2014

Corollan
Jag har en bil av märket Toyota Corolla. Uttagen augusti 1990 och således snart 24 år. Jag får då och då höra att det borde väl vara dags att byta bil. Jag har bl a fått höra..."borde du inte skaffa dig en mer ståndsmässig bil" eller "det där äggskalet kan du väl inte fortsätta att åka med".

Men...av någon outgrundlig anledning fortsätter Johan att färdas med äggskalet och åker inte i den medelklassbil av nyare märke som de flesta har.

Jag har länge funderat över om jag inte borde byta till en nyare bil. Men...när jag lägger ihop plus och minus vinner alltid trotjänaren Corollan. Jag tror nämligen min bil är svårslagen på många sätt. Jag har i princip aldrig haft några driftstörningar, bilen drar lite bränsle och kostar lite i skatt och försäkring. Visst...Corollan saknar allt det där "lull-lullet" som finns i nyare bilar....men Johan är inte i behov av något "lull-lull" som efter en tid bara krånglar och kostar pengar.

I Lasse Bergs senaste bok "Ut ur Kalahari" läser jag om att den moderna människans behov av att konsumera är ett uttryck för den förlorade tillhörighet till "flocken" som var typiskt för din tidiga forntidsmänniskan. I konsumtionen och prylarna blir vi någon...om än flyktigt i den stora ensamhet som är typisk i det moderna samhället.

Kanske jag aldrig har varit en typisk flockmänniska. Om det är så kan jag skatta mig lycklig att jag lever i nutiden. Om jag ställt mig utanför flocken för 40000 år sedan hade vilddjuren gjort processen kort med mig.

Ibland påminns jag trots allt om flockbeteendet. Jag hade väldigt länge den gamla typen av mobil som det bara gick att ringa med och med stor svårighet skicka sms med. Tills slut blev jag närmast generad i större folksamlingar där folk satt med sina smarta mobiler när jag skulle ringa med min gamla Nokia.

Så...helt utanför konsumismen är jag inte. Men när det gäller Corollan så håller jag fortfarande emot. Varför byta en gammal billig driftsäker bil mot en nyare som både är dyrare och som med säkerhet kommer att krångla mer. Dessutom skulle jag få mindre i inbyte för Corollan än vad än kostnaden för en vanlig service av en nyare bil.

2 kommentarer:

Knapsu sa...

Tror att de här gamla Toyota Corolla är de driftsäkraste bilarna som finns.
Klart du behåller den.

Johan sa...

Visserligen den enda...men ändock den klokaste kommentaren!