måndag 23 juni 2014

Väderleken

Regnet kan vara vackert. Särskilt i samklang med molnen och solen bortom molnen. Bilden ovan är tagen från den turbåt som förde oss från vackra ön Kluntarna och midsommarfirandet. En ö i Bottenviken har nog varit en av det bästa ställena att fira midsommar på om man ogillar regn. Vi har ganska generöst begåvats med soltimmar och kunnat betrakta regnskurarna inåt land. Så blir det ofta -molnen och skurarna löses upp då de möter det öppna havet.

Annars är det just kyla och regn som de flesta nog förknippat årets midsommar med. Jag som är en trogen följeslagare av väderleken finner det mesta som ganska normalt. De onormala ligger mest i vad vi människor gör med vårt klimat. Här upp i norr är årets medeltemperatur fortfarande 4-5 grader varmare än normalt sett på halvårsbasis. Att juni kommer att uppvisat ett litet temperaturunderskott är inte mycket att oja sig över....däremot finns det all anledning att oroa sig över att ett par av våra vintermånader var 7 till 9 grader över det normala.

Kanske det vi ser nu är ett litet exempel på årstidernas utslätning...enligt det framtida klimatpanoramat är det just vintrarna som kommer bli mycket varmare medan somrarna framförallt blir nederbördsrikare. Så alla som ogillar kyla - det är inte den ni ska oroa er för...

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag är också helt övertygad om att det är "utslätning" som kommer att gälla framöver.

Johan sa...

Då är vi åtminstone två....