onsdag 23 april 2014

Säkerhetsrisken Carl Bildt

När vi läser om det ständigt pågående nyhetsflödet är det lätt att se vår värld som ett minerat fält med fullt av till synes olösliga konflikter. En sådan konflikthärd har Ukraina blivit. Inte för att det är den värsta i sitt slag, utan för att den befinner sig i ett relativt närområde och väcker gamla spänningar mellan öst och väst till liv igen.

Jag är definitivt ingen anhängare av Putin och de aggressivt nationalistiska stämningar med hårda nedslag mot oliktänkande som dagens Ryssland visar upp. Men, inga konflikter löses med att vi andra intar en aggressiv hållning som om bara vi sitter inne med sanningen och det enda rätta.

God konflikthantering når bara framgång genom god diplomati. En bra utrikesminister ska också vara en bra diplomat för att bli lyssnad på och bli en röst i i Världen. Sveriges utrikesminister Carl Bildt har inget av dessa kvalitéer. Han måste vara den sämsta utrikesminister vi har haft. När Carl Bildt deklarerar att han alltid har varit öppet antisovjetisk stänger han samtidigt den dörr som är viktigast att hålla öppen - den österut.

Jag undrar i vem egentligen Carl Bildt representerar när ha ständigt tycks valsa omkring i Ukraina och uttala sig minst av allt diplomatiskt. Visst är Ukraina utsatt för en stark rysk press, men lösningen av problemen i ett många stycken underutvecklat och korrupt land är inte enkel. Den är framförallt inte så enkel och svartvit som ofta media och Carl Bildt förmedlar.

Tidigare var Sverige en röst i Världen. Det är vi inte längre. Sverige behöver en ny regering och framförallt en ny utrikesminister.

Inga kommentarer: