torsdag 10 april 2014

I en kommunicerande tid

Allt liv är kommunikation. Utan att kommunicera dör allt och alla. Vi människor kommunicerar kanske mer än våra andra kompisar i naturen...åtminstone kommunicerar vi på fler sätt. Vi har språket och medvetandet som har utvecklat oss till dem vi är idag.

I den digitala tidsålder där vi befinner oss har de kommunikativa möjligheterna formligen exploderat. De har öppnat upp vår värld och bidragit till att kommunikationen med det direkta tilltalet mellan fyra ögon bara är en möjlighet bland många andra.

Det mesta av detta är positivt. På makronivån bidrar det till att nyheter snabbt når oss, att oberoende källor ofta kan flöda som kan demaskera orättvisor och maktmissbruk. Lika positivt är att det snabbt går att knyta nya kontakter och bidrar till att hjälpa dem som har svårt för det vanliga sociala samspelet att hitta nya vägar. Det kan dessutom vara trevligt att ha vänner bara på nätet...eller som en kompis sa...det är kul att ha många facebookvänner bara man slipper möta dem i verkligheten.

Allting har ju också sin baksida. Vi vet ju alla att en bra kommunikation människor emellan är en svår konst och trots den bästa vilja världen kan det uppstå missförstånd. Då det talade och skrivna språket bara är en del av vårt sätt att kommunicera ökar naturligtvis riskerna för missförstånd rejält när kommunikationen sker via nätet. Många av oss har nog varit utsatt för "mejlbombning", d v s en tät trafik av mejl mellan två personer där den ena eller båda parterna gör allt för att inte förstå varandra.

Kommunikation är idag något helt annat än bara för några årtionden sedan. Det är en av de goda sidorna att vara människa...att få vara med denna aspekt av förändringens vind...ibland kall, men mest varm...


Inga kommentarer: