fredag 8 mars 2013

Norra Strandgatan klockan 21.06, -12,3c

Så blickar jag åter ut från vardagsrumsförstret efter att ha sett en fin film om Birgtta Stenbergs liv i K-special.

Livet är i rörelse och världen tidvis i brand, men rörelserna och förändringarna utanför fönstret är ännu små. Efter en vårvarm avslutning på februari har vintern kommit tillbaka. Ordningen är återställd och snödjupsmätningen ute på Bernäset säger att Luleå har 71 cm snö. Snödrivor och snöhögar är också nästan återställda efter veckans snöande och pinskande vind. Nu är allt lugnt och det är bara norrskenet som saknas.

Igår kom det en ny klimatrapport som än en gång bekräftade att tillståndet i vår värld är allt annat än normalt. Egentligen har klimatet blivit allt kyligare de senaste 5000 åren, men de senaste hundra åren har denna utveckling abrupt brytits på ett sätt som inte har någon annan förklaring än människan och hennes ohållbara livsstil. Vid nästa sekelskifte kommer 1/3 av jordens yta inte vara möjlig att bo på enligt denna rapport. Den yta som blir obebolig är redan befolkad av merparten av jordens människor. Vad detta kommer att föra med sig går nog knappast att föreställa sig.

De kala björkarna därute i marskvällen slipper oroa sig för detta. Ännu kan de vila. Tids nog kommer deras tid, förhoppningsvis inte i förtid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Inga kommentarer: