onsdag 25 april 2012

En vältalig man


Scenen rullas upp dag efter dag – Breivikrättegången. Samtalet och diskussionen fortsätter, är Breivik psykisk sjuk eller en tvättäkta modern fascist, ska han få talat ut i offentligheten eller ska han tystas ner?

Att Breivik är en vältalig man bidrar säkert till att göra hans tankar och handlingar än mer förskräckliga. Samtidigt tycker jag inte vi kan förväntas oss något annat. En person som känner ånger, skuld och skam skulle aldrig ha satt ett sådant illdåd i verket.

Breivik skrämmer. Ska han då få tala om det skrämmande? I debatten finns det skilda meningar. De som vill tysta honom hyser en rädsla att fler skulle uppviglas och få inspiration till liknande illdåd.

Jag tror på det öppna samhället och det öppna samtalet. De som fängslas av Breiviks idéer och handlingar nås av hans budskap ändå. Jag tror att det bara i öppenheten det onda kan mötas . Vi måste ständigt vara beredda att pröva våra tankar i ett samhälle i snabb förändring. Gömmer vi de fascistoida tankarna och dess handlingar löper vi samtidigt att kapsla in vår egen rädsla inför det annorlunda.

Historien rymmer många exempel på till synes extrema personer som kan fånga flertalet människor. Det är bara i öppenhet extrema yttringar kan mötas. Genom att möta det extrema tömmer vi tankarna på innehåll innan de blir rumsrena. 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Ina sa...

Bra!!! Du uttrycker även mina tankar.
Tror att vi är många som tänker så.
Hälsningar

Johan sa...

Tack Ina! Det mörka ska kläs av i ett öppet samtal. Så är det....