lördag 21 april 2012

Play - en film som berör

Jag, Sven och Björn träffas regelbundet för att se en bra film tillsammans. Vi kallar sammanhanget kort och gått filmklubben. I vår lilla filmklubb visas sällan några ”feelgoodfilmer”. Snarare handlar det om ”feelbadfilmer” som får oss att känna oss ”feelgood”. Det är kort och gott filmer som väcker tankar, känslor, frågor och berör. Jag tycker att en riktigt bra film ska göra detta och gärna kasta nytt ljus över oss människor och den tillvaro vi lever i.

För en vecka sedan var det dags igen. Denna gång var det Ruben Östlunds omskakande film ”Play” som fick ta plats i skymningsljuset. Filmen har anklagats för att vara rasistisk. Ingenting kan vara så fel och ogrundat. Snarare väcker filmen många tankar om gruppen, maktutövning, utanförskap och vuxenvärldens välvilja, men samtidigt hopplösa tillkortakommanden.

 Filmen är en fantastisk bra, men oroande skildring som vi alla skulle kunna bli och kanske är delaktiga i. Detta är en film som det inte går att bli oberörd inför. Filmen är ett bra samtidsinlägg och fyller väl kostymen vid sidan av diskussionen kring Breiviks avskyvärda handlingar och en vida diskuterad tårta. Ruben Östlund kanske är den mest kreativa filmskapare vi har just nu. Jag tycker du är skyldig att se den!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: