måndag 9 april 2012

En vit påskIdag är det vitt ute. Vit himmel, vitt i luften och massor av vit snö. Det är en dag med tät dimma i det Norrbottniska kustlandskapet.

Påskhelgen har även i övrigt gått i det vita, även om solen och det blå himlavalvet har utgjort en stark kontrast. Påsken har för oss här uppe i norr med andra ord varit av bästa märke. För de flesta av oss är just soliga dagar vi längtar efter då vi kan nyttja all den snö som fallit tidigare i vinter. Det frikostiga snötäcket kombinerat med en tidigare blida har dessutom bidragit till en sällan skådad och upplevd skare.

Just ljuset är sällan så starkt som det är så här års. All snö och sol gör tillsammans landskapet bländande vitt. Vitt är ljusets och hoppets färg. Det kan ge oss energi och bär på hopp inför den tid som är på ingång. Men vitt kan även vara dödens färg. Det finns även många som känner oro och olust när ljuset och våren står inför dörren. Förväntningarnas årstid ställer även andra krav, krav som en del människor varken kan eller vill leva upp till.På så sätt bidrar det vita ljuset till den kluvna känsla som är livet själv. Kanske just därför livet varken är svart eller vitt. Det har en blandning av båda färgerna utan att för den sakens skull behöver vara grått. Vi pendlar mellan ljus och mörker, vitt och svart. Både ljus och mörker liksom vitt och svart kan äga mening som landmärken och vägvisare. Därför kan en dag i november vara lika vilsam som en dag i april kan vara fylld av oro.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: