torsdag 12 april 2012

Inte en Rånebo

För en tid sedan besökte jag Råneå i skymningen. Råneå är det lilla samhället 35 kilometer norr om Luleå. Det fanns en tid då Råneå var en egen kommun. På den tiden gick E 4:an genom samhället och legendariska caféet Hanssons var ett nav och en mötesplats. Det var då det. Numera är E4:an omlagd, få har vägarna förbi Råneå, Hanssons café ett minne blott och det gamla kommunalhuset har reducerats till ett medborgarkontor.

Luleå kommun ska vara vår Norra landsdels motor. Det är säkert sant så läge vi pratar om staden Luleå. Även en kustkommun som Luleå är betydande till sin storlek. Åker man inåt landet minskar snart byarna i omfång och vitalitet. Har man passerat Niemisel är många av de husen längs med vägen övergivna och i olika stadium av förfall. Urbaniseringen är inte bara ett storstadsfenomen, utan finns även i Norrbotten, om än i mindre skala.

Råneå lever vidare med sin reducerade status, även om många Rånebor dagtid befinner sig i Luleå som arbetspendlare. När jag rullar in i samhället undrar jag dock alla Rånebor håller hus, jag ser inte en enda. Det är inte mitt i natten, utan vid middagstid. Kan det vara så att Råneå har marginaliserats till en liten sovstad där människor åker till och från arbetet, äter, tittar på TV och sover för att på helgen damma av skotern och ta en tur upp efter Råneälven?

Ett samhälle utan liv och rörelse förlorar lätt såsom själ som egen identitet. Jag antar att det finns många Råneåfenomen i vårt avlånga land. Ett resultat av den s k utvecklingen. Ingen rolig utveckling som inte bara påverkar samhällets själ, utan med all sannolikhet även de människor som bor där.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Bert sa...

Men jag förstår inte när du "rullat in i Råneå" utan att se en enda rånebo. Jag är där rätt ofta och ser alltid folk. Råneå är rätt multikulturellt med många väl emottagna nysvenskar.

Erkännes att det också finns ett förvånande busliv med förmodligen frustrerade tonårsgrabbar, som inte riktigt vet var de ska göra av sin energi.

Kanske åkte du in under påsklovet och då finns nog råneborna någon annanstans.

Senast jag var där var för 10 dagar sedan. Jag höll inte på att hitta en enda p-plats utanför affärerna. Folk överallt!

Bert sa...

Förresten: När är middagstid för dig?

När folk äter middag i Luleå är det rätt tomt även på Storgatan, kan jag rapportera. Dvs halvsex-sex och fram till nitton.

Johan sa...

Bert- det var för en månad sedan. Anlände 17.45 Åkte åter mot Luleå vid 19-tiden. De jag besökte verifierade delvis mina iakttagelser.

Bert sa...

Tomt på folk vid halvsex-se-halvsju....

Jo - som hemma i stan då. ;-)

Johan sa...

Vi har två olika bilder av Råneå helt enkelt. Den kanske inte mer sann eller osann än den andra. Världen är ju som bekant varken svart eller vit.