måndag 26 mars 2012

Överhettad årstid


Ingenting för framtiden...?

Jag kanske inte borde förundras, men förundras ändå över den naiva glädje människor känner inför den allt för tidiga våren. Jag vet att jag säkert uppfattas som en glädjedödare, men det okunnigt naiva och kortsiktiga har ingen plats i Nordlig utpost.

Det är just naivitet och okunnighet som verkar prägla de flestas syn på vädret ivrigt påhejade att medias rapportering. Få har väl något emot sol och värme, men vi är faktiskt skyldiga att ta på oss kritiska glasögon när det gäller väder och klimat.

Här i Norrbotten är delar av Bottniska viken isfri den tid på året då isutbredningen ska vara som störst. Vår fina ”femte årstid”, d v s vårvintern är snart ett minne blott, ersatt av slask och isglägga. Vår norrbottniska vinter har varit den kortaste på mycket länge och samtidigt ovanligt nederbördsrik tillsammans med en ännu nederbördsrikare höst. Längre söderut i Europa på Iberiska halvön har det knappt regnat något alls den tid på året då regnet ska komma. Allt detta ger ett tydligt förebud över det klimatforskarna tror om framtiden - Medelhavsländerna blir uttorkade med ökenutbredning som följd samtidigt som vi på våra breddgrader får det allt blötare.

Just därför kan jag inte glädjas åt vattenskidåkning i mars och alla utekaféer som öppnas allt för tidigt i den södra delen av vårt land. Jag kan inte heller känna glädjas åt att skidåkningen på våra isar i här norr raskt går mot slut när det normalt ska vara den bästa tiden för friluftsliv i skärgården.

Däremot gläds jag till skillnad från de flesta åt de allt högre bensinpriserna. Kanske det får någon att tänka till och ändra sitt invanda miljöförstörande beteende….

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

Bert sa...

Åh - Vad jag håller med dig!

Naivt är ordet. Kortsiktigt tänkande, som visar att många inte förstått, eller insett vad som kan bli konsekvenserna på sikt. Man ska i och för sig leva i nuet. Men det "nuet" kan vara märkbart förändrat på ett decennium eller två.

Johan sa...

Jag tror inte det behöver finnas någon motsättning - genom att leva i nuet ökar även observationsförmågan och reflektionen över då och sen.

Knapsu sa...

Du är allt en riktig knapsu, du!

;-)

konsulent sa...

Äkta vara - även utanför Tornedalen!