torsdag 3 mars 2011

En väderreflektion


vinter i Norrbottens skärgård

Som den vädernörd jag är kan jag inte avhålla mig att tycka till lite om den vinter som varit. Årstiden vinter är nu slut när vi har gått in i mars månad, även om vi här vid Norrbottenskusten har defintionsmässigt vinter långt in i april.

I höstas fick vi höra att den kallaste vintern på hundra eller rent av tusen år väntade. Jag trodde inte på det där men förstod att vi kunde få en rejäl vinter i och med att kylan kom tidigt och Bottenvikens vatten snabbt frös till. Nu vet vi hur det blev. Det blev en ganska kall vinter, men långt ifrån onormal. Sammantaget hade Norrbottenskusten 3 grader kallare än normalt. December var ganska kall, januari helt normal och februari kallare än på länge. Många med har upplevt att just februari var den kallaste på mannaminne. Naturligtvis är inte så fallet. De senaste hundra åren år det 9 februarimånader som varit kallare, ja vissa mycket kallare än årets.

Vårt väderminne är kort. Vår starka upplevelse av årets kyla har med säkerhet mycket att göra med att flertalet vintrar har varit milda på senare år.

Klimatkrisen är inte avvärjd även om många nästippar har varit röda. Just vår del av världen har haft ett temperaturunderskott på senare tid, men globalt sett var fjolåret än av de varmaste någonsin.

Vädret må vara lokalt, men klimatfrågan är global. Tänk på det när vi dessa dagar kan njuta av sol och plusgrader vid Norrbottenskusten. Dessa plusgrader som är lika normala som februaris alla minusgrader.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Bert sa...

Rätt, Johan! Det här har kanske varit en av de mest "normala" vintrar vi haft på väldigt länge.

Det där låter paradoxalt, eftersom något som avviker inte kan anses normalt. Den här vintern avviker inte, om man jämför med det vanliga. Och när SMHI jämför, så är det tidsperioder på minst 30 år som gäller som referens.

Tack för en normalvinter. Jag stortrivs.

Johan sa...

....och skönhetsupplevelserna denna vinter har nog varit än av de bästa på länge.