lördag 19 mars 2011

Den farliga demokratin

Förra söndagen hörde jag ett intressant reportage om demokratins stora svårighet att få fäste på vår Jord. Trots informationsteknologins landvinningar som bidrar till att diktaturer och andra korrupta regimer synas på ett sätt som de aldrig har gjort tidigare säger statistiken att de demokratiska länderna blev färre ifjol.

En anledning till detta tycks vara att de gryende demokratiska försöken ofta misslyckas. Inte sällan slutar de med väpnade konflikter där nya herrar efter en tid tar vid. I Västerlandet har vi en relativt lång demokratisk tradition. Men, en demokrati byggs inte över en natt. För oss har det tagit hundratalet år och en förutsättning har varit att samhället utvecklas och det välstånd som skapas kommer alla till del.

Vi ser början på en ny politisk karta i arabvärlden. Med kunskapen om det svåra att bygga demokratier på kort tid i utvecklingsländer är det lätt att inse att så mycket kan gå snett på vägen. Arabländerna ska inte och kan inte kopiera vår västerländska livsstil och vår väg att bygga demokratiska institutioner. Men, de kommer att behöva kunnig hjälp att bygga en demokrati som de själva tror på. Utan en sådan hjälp finns det som bekant många mörka krafter som kan se sin chans….

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Karar sa...

Varför måste arabvärlden ha "mörka krafter" , du snackar som om de vore aliens. Har inte väst mörka krafter? DE som slaktar oskyldiga b.la Nato och Isaf och listan är jättelång....

Så vilka mörka krafter syftar du på?

Johan sa...

Naturligtvis finns det mörka och odemokratiska krafter överallt. Det jag vill säga är att dess lätt kan ta över i länder utan demokratisk tradition och ofta kombinerat med låg generell utbildningsnivå. Att jag jag gör kopplingen till arabvärden beror ju naturligtvis på dess stora aktualitet.