söndag 2 december 2018

Mörkertid, motstånd och ljus



 Så var då årets absoluta mörkermånad här - december. Ljusets fanbärare blir allt viktigare. I Katowice påbörjas ett klimatmötet som redan beskrivs som ett fiasko innan det ens har börjat. Ljusets låga får inte slockna även om de med makt varken förmår eller har vilja att leverera.

Ljuset står naturligtvis de motrörelser med en majoritet av unga människor som kräver förändring och en snar förändring hur vi brukar Jordens resurser. När jag tänker ljust ser jag hur denna motrörelse breder ut sig, den civila olydnaden växer och de ohållbara fossilbaserade strukturerna rämnar.



 I väntan på att det sker kan vi söka stöd av naturen. Naturen och dess olika representanter ger på olika sätt bevis på kraft att inte frivilligt låta sig brytas ner. Så mycket kraftfullare är inte den gamla tallplantan, stenen och sommarens sjögräs. Dessa representanter kan vara 100 miljoner år, 50 år eller 6 månader gamla. Men ett har de alla gemensamt- motståndskraft och en vilja att inte ge upp.

Bär vi bara lite av naturens kraft med oss och inte vänder naturen ryggen så finns hoppet trots allt. Trots att december är osedvanligt mörk och ännu snöfri.


Inga kommentarer: