söndag 16 december 2018

16 december 2018, utdrag ur dagboken - demokratin i gungning



 I morgon är det en stor dag för demokratin i Sverige. Då var det precis hundra år sedan både kvinnor och män fick rösträtt i Sverige. Det var under en tid det var oroligt i världen. Högern i Sverige var på reträtt och och en koalition av socialdemokrater och liberaler kunde genomdriva rösträttsreformen. Det kom att borga för hundra år av relativ stabilitet och en välståndsutveckling i Sverige.

Nu är det andra tider. Den demokrati som vi tar för given är klart vingklippt i vår populistiska tid. När rättsstat och medier ifrågasätts och till och med hotas är vi på ett sluttande plan. Det är just nu det som sker i USA.

Här hemma är vi inte där ännu, men det krävs faktiskt bara två val för ett genomföra grundlagsändringar som för oss långt bort från demokratin. Som det politiska landskapet ser ut just nu kan två val ske inom en ganska kort tid.

En viktig grundbult för demokratin och dess utveckling är att våra folkvalda tar sitt ansvar och levererar ett resultat. Av det vi har sett under den gångna hösten har det mesta blivit det motsatta. Det värsta med det är att det förstärker just det som hotar demokratin - föraktet för makten och de folkvalda samt att det häller bensin på det farliga populistiska krafterna.

Naturligtvis är detta på många sätt ett spel om makten, men spelet kan bli farligt kostsamt. Spelets drottning är Annie Lööf. Läser artiklar att hennes agerande handlar just om att bli drottning, d v s nästa statsminister. Ingen kan nog sia om hur det blir med senare, men en sak är säker -  Lööfs agerande under den höst som varit har varit allt annat än välgörande för Sverige och demokratin.

Inga kommentarer: