onsdag 5 december 2018

Oljeberoendet - den värsta beroendesjukdomen



 Det finns många beroendesjukdomar. De flesta av oss tänker kanske på dem som är beroende av alkohol och narkotika. Men det finns ju så mycket mer att bli beroende av, exempel spelandet om pengar, för högt intag av socker och shoppingsfrosseri.

Det gemensamma för alla dessa beroenden är att vi under en tid mår dåligt under en längre tid om vi inte får ägna oss åt det vi har blivit så beroende av. Vissa har stark motivation att sluta själva. Deras liv kanske hänger på en skör tråd om de fortsätter. Andra behöver massor av stöd och kanske behandling för att gå vidare utan det som ger beroendet.

Det gemensamma för alla sorts beroende är att du måste vara tillräckligt motiverad för att ta dig ur beroendet. Beroendet är något kraftfullt som kräver något extraordinärt för att komma dig ur.

Samma mekanismer  kring beroendet finns det på den kollektiva nivån - sådant som människor har har tagit för givet och blivit helt beroende av för sin livsföring - men som likt många individuella beroenden kan döda.

Det kollektiva beroendet är naturligtvis oljan. Utan oljan hade människan varit så framgångsrik som hon är idag. Mycket av den infrastruktur som finns i samhället har varit helt beroende av oljan och är det fortfarande.

Så mycket värre är då att vårt mänskliga oljeberoende tycks vara den hittills värsta beroendesjukdomen - sjukdomen som till slut kan ta kål på hela den mänskliga civilisationen. Allt fler av oss börjar så sakta få insikt om vårt prekära beroende men som med de flesta beroenden tycks vi behöva många tydliga tecken på det stora allvaret innan de flesta är beredda att göra avgörande avsteg från sina fossilberoende liv.

Det värsta med denna kollektiva beroendesjukdom är att när vi äntligen är beredda att göra en tvingande omställning så är det kanske redan för sent för människan på Jorden. Ge upp alkoholen kan du göra från den ena dagen till den andra...men om du om tjugo år äntligen gör dig av bränsleslukande suven och slutar flyga till Thailand så är atmosfären kanske redan så fylld av koldioxid så en eskalerande process inte går att stoppa.

Dystert, javisst. Vad är du beredd att göra nu??


Inga kommentarer: