torsdag 15 februari 2018

Trendspaning i omklädningsrummet Jag går till gymmet 1-2 gånger per vecka för att underhålla min kropp och hålla det oundvikliga förfallet på avstånd. Många gör som jag  - vissa mycket tränar mycket välfrekvent,  åter andra intervalltränar, d v s gör kortare eller längre uppehåll i träningen tills det dåliga samvetet smyger sig på.

I omklädningsrummet  är vi i någon mening alla lika. Vi byter om och duschar efter avslutat pass. Om så blott för en stund blottas våra annars mer eller skylda kroppar.

Vi sägs leva i en hälsosam tid. Jag säger sägs, för i omklädningsrummet har hälsotrenden liksom inte fått något genomslag om man ser till de manliga kroppar som exponeras. Min enkla trendspaning handlar om om olika grader av övervikt. Faktum är att merparten av alla män i vuxen ålder jag möter i omklädningsrummet ( även många av de yngre) bär ett olika till antalet för många extra kilo över magen. En del av dem kan väl sägas vara muskulösa, men har trots detta denna mage som extra tydlig markör.

Vi kan ju undra varför det har blivit så här. Det verkar vara så att ju fler gym vi får desto fler bär på de där extra farliga kilona. Gammalt tillbaks fanns det inga gym överhuvudtaget och övervikten mer ett marginellt överklassproblem.

Svaret är egentligen ganska enkelt - kosten, mängden mat och vårt allt mer stillasittande liv. Att vi äter fel och för mycket ser jag dagligen otaliga exempel på. Den vanligtvis dignande lunchbuffén inbjuder till stora  portioner....och de som borde äta minst är oftast de som tar för sig frikostigast. Vårt arbetsliv har för de flesta blivit allt mindre fysiskt och desto mer av stillasittande. När vi väl ska träna, tar åter de flesta sina farkoster, d v s bilen istället för att få en gratis promenad eller cykeltur.

Förlorare är naturligtvis de överviktiga som försöker göra något åt sin situation utan att verka förstå helheten. Vinnarna är gymmen som gödslar många dåliga samvete med snygg reklam med vältränade och glada människor i marknadsföringen.

Jo...det var en annan trend som börjar bli så vanlig att vi knappast kan prata om trend - tatueringarna. Här dominerar ännu de yngre som någon gång också kommer att bli äldre. Snyggt eller inte är naturligtvis en värdering...men jag har svårt att se skönheten i en stor tatuering på den till slut 85-åriga rynkiga kroppen...

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag checkar av punkt för punkt av exakt samma iakttagelser, funderingar och förutsägelser.

Johan sa...

Tryggt att inte vara ensam i omvärldsanalysen. Överkonsumtionen har många sidor...men kriget mot den egna kroppen måste vara en av de mer obegripliga...