tisdag 20 februari 2018

Trendspaning 2 - biografen När man som jag är närmare sextio än femtio år är det länge sedan man betraktades som ung. På de flesta ställen jag verkar börjar jag tillhöra en av de äldsta. Tydligast blir det på jobbet där jag med många år i kommunal tjänst ser allt fler jag jobbat med gå i pension...med insikten att det inte dröjer allt för längre innan det är min tur...

Men det finns ännu en plats där jag ännu kan känna mig riktigt ung, om än i relativ bemärkelse - det är Folkets bio i Luleå. Kanske är det här är platsen där de sista proggarna av äldre sort har hittat en trygg hemvist.

När jag för en tid sedan såg Hanekes sevärda film "Happy end" var salongen mer än halvfull. Lovvärt för att vara en smal kvalitetsfilm i Luleå. Samtidigt kunde jag med ganska stor sannolikhet konstatera att jag var yngst i biosalongen.

På Folkets bio tycks PRO ha en bra rekryteringsbas för framtiden. Men, det är en kvalitetsmedveten samling. Här duger det inte med dragspel och gammeltjo.

Samtidigt blir jag lite orolig. Jag minns när jag för för många år sedan som ung vuxen pluggade i Umeå och gick på den tidens Folkets bio - då var de flesta i min ålder eller något äldre. Är det denna rest av människor som fortfarande hyllar kvalitetsfilmen?

Hur är det egentligen med yngres konsumtion av kvalitetsfilm? Det är frågan jag ställde mig när jag lämnade den värmande biofåtöljen och gick ut i februarikvällen. Bra kvalitetsfilm ställer ofta, om än jobbiga frågor om samtiden och kan ge uppslag till viktiga diskussioner om densamma.

Just diskussioner om livet och hur vi egentligen lever ter sig allt viktigare i vår tid...

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Folkets bio har blivit min inkörsport till filmen igen. Var i många år en mycket sporadisk biobesökare, eftersom SF:s utbud var, och är bedrövligt ensidigt i jämfört med Royals. Nu blir det sisådär två gånger i månaden. Särskilt nu då det finns mitt i stan.

Johan sa...

Du är säkert en av Royals typiska besökare...du drar väl varken ner eller upp medelåldern där. Håller annars med dig, nu är kvalitetsfilmen lättillgänglig. Vi behöver inte längre åka till storstan i söder.