tisdag 11 april 2017

Våren Ordet vår leder vidare i olika tankar och känslor. Speciellt om du bor i södra delen av vårt avlånga land förknippas nog våren med vissa dagar av tidig värme, lite spirande grönska och parker fyllda med krokus och andra lökväxter.

Som norrbottning är vår något helt annat. Bilden ovan är tagen från min balkong en klar aprilkväll. Den som en gång i tiden gav våra årstider namn kan inte ha varit norrbottning. I almanackan inträder begreppet vår i mars. Då har vi här i norr just avslutat vår kallaste månad februari. Åtminstone historiskt sett har det varit så innan klimatförändringarna satt in på allvar.

Begreppet vår ur väderperspektiv inträder när medeltemperaturen har varit över noll grader fem dygn i rad. Här i mina hemtrakter inträder det en normal vår omkring den 20:e april. I södra Skåne har man då redan haft vår i nästan två månader. Men å andra sidan han man inte ha så många dagar vinter dessförinnan heller.

En av de stora fördelarna att bo här i norr är just att ha en riktig vinter. Vårmånaden april kan vara en lite krävande månad. Klimatet kan inte bestämma sig och om man bor i en stad så visar den upp sig från sin fulaste sida med alla sandiga och grusiga vägar tillsammans med den smutsiga snön.

Klimatförändringarna ställer ju till det. Vädret blir allt mer ombytligt och tövädersdagarna har blivit allt fler. Med dem kommer halkan och halkbekämpningen. Nu är det många ton smågrus som ska tas om hand.

Får oss som gillar ordning och nån sorts normalitet kan i alla fall konstatera att denna vår kan bli den normalaste på länge. Så här lägligt inför påsken kommer nordanvinden tillbaka och mycket tyder  på att årets vår får chans att komma på normal tidtabell.

Inga kommentarer: