söndag 2 april 2017

I en faktaresistent tid I lördags var det första april, den klassiska ljugardagen. Bilden ovan är dock äkta och ljuger inte. Dagen var ganska gråvit utanför mitt fönster. Förstärkt av det blöta snöfallet. Om vi däremot pratar om väderdagen i personliga termer blir det genast svårare. Var det en vacker eller ful dag? Ful kanske ganska många skulle säga...men det vackra respektive fula är bara ett subjekt uttryck från dig som betraktare.

Vad är egentligen sanning och osanning egentligen? Om en viss president kan man säga mycket...men kanske en positiv sak i allt det bedrövliga är att han har fått oss att fundera mer på var som är sanning och lögn och allt det där emellan.

Att solen inte sken vid denna presidents installation vet vi även om om presidentens stab ljög när den hävdade motsatsen. Men, många gånger är det inte lika självklart. Jag var för en tid sedan på ett evenemang i en mer avlägsen del av min hemkommun. Jag jämte 21 andra verksamheter lokalt och centralt presenterade sig för de närvarande besökarna. Vi var fler verksamheter än besökare. På kommunens intranät beskrevs evenemanget lyckat och välbesökt. Jag som var där var liksom inte av samma uppfattning. Det hela går inte bara avfärda som en lögn. Det kan ju faktiskt vara så att arrangören inte hade väntat sig några besökare överhuvudtaget och då är ju 20 besökare mycket.

Vad som är sanning och lögn har nog alltid befunnit sig i en sorts gråskala. Ibland handlar det om direkta lögner och förvanskningar, andra gånger bara att vi uppfattar så saker olika.

Det som trots allt är skillnaden mellan nu och då är det allt snabbare flödena av information och dessinformation. Det svårare än någonsin att veta vad vi egentligen fullt ut kan lita på. Det enda vi kan var riktigt säkra på är att vi aldrig kan vara säkra, däremot ska vi alltid vara kritiska...annars blir vi lurade alla årets dagar.

Inga kommentarer: