söndag 9 april 2017

Svenska landskap - Bottenviken Dagarna som varit har varit mörka för Sverige, men det har också visat på sammanhållning och ljus som finns. I svåra stunder övervinner ljuset mörkret - det känns mycket förhoppningsfullt.

I Luleås konsthall får den norrbottniska skärgården vara en värdig representant för det svenska och nordiska ljuset.

En av utställarna är Sture Berglund som visar på olika tekniker med hämtad inspiration från den yttre skärgården. I vår nordliga skärgård hyllar vi långsamheten och den slutliga och ofta snabba brytningstiden. Bilden ovan är från islossningstid då packisen driver österut mot den finska kusten. Vad som är himmel och hav är inte lätt att veta. Det enda vi kan veta är att vi alla är del av denna himmel och hav - jag hela vår förutsättning för liv.
 Alla vi som upplevts Bottenvikens ofta låga strandremsa och långa sandstränder Upphör aldrig att förundras över solens speglingar i vattnet och det brokiga myller som uppstår i sandbotten. Ur allt detta är det i någon mening livet tar sin början. Kanske det var i solvarma grunda vatten som dessa vår första stadier till det kom att bli vårt gemensamma liv uppstod....?
 Inte sällan finns det som bekant en orm i paradiset. I det här fallet var det den föraktade mårdhunden som gått hårt an på en ö och varit en skamlös boplundrare bland fåglarna. Vid konstnärens besök var det helt tyst på ön. Han hittade då på en egen fågelart som verkar vara vaksam. Tycker mig se den typiska siluetten  av smålommen med sin typiska brandröda hals som är i färd med sitt trollska uppspel.

Vår ljusa årstid är härmed invigd. Längtar redan ut till skärgården - till Kluntarna och andra pärlor.

2 kommentarer:

Ewa A sa...

Så härligt att det finns två platser att njuta av.

Johan sa...

Två...och så många andra upptäckta och ännu oupptäckta...