torsdag 20 april 2017

20 april 2017, utdrag ur dagboken - falsk vädersemantik Vi lever i klimatförändringarnas tidvarv där det där vi alltför sällan har ett normalt väder....eller snarare är har det blivit så att när vädret för en gångs skull är normalt då uppfattas det som onormalt (läs=kallt).

Eftersom klimatförändringarna kommer smygande så anpassar vi våra åsikter vad vi uppfattar som normalt....med andra ord - när vi åtminstone här i norr för en gångs skull har en ganska normal april så uppfattas den som ovanligt kall och kylig.

Det som är det verkliga tillståndet är att större delen av Sverige har en varmare april än normalt. Speciellt i södra Sverige där de verkar frysa mest.

Som vädernörd tycker jag om att reflektera över saker som dessa. Att de flesta människor säkert inte delar min uppfattning om årets aprilmånad kan jag leva med. De är säkert nördiga på ett annat sätt än jag. Det jag tycker är värre är när högt utbildade meteorologer på bästa sändningstid pratar om den stora kylan och vinterlika förhållanden. Deras uppgift är ju faktiskt att vara folkbildare i ämnet väder. De och inga andra har ju bäst möjligheter att påverka allas våra väderkunskaper och därmed våra tankar kring de de pågående klimatförändringarna.

Nä...annat hade det säkert varit på Pohlmans tid...

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Håller heltmed dig. Det har blivit mer "slaskpress" över väderrapporterna.

Johan sa...

Töväder helt enkelt....som en +7 graders dag i februari.