fredag 1 januari 2016

Ett väderår... Som inbiten vädernörd är det på sin plats att göra en liten summering av det väderår som varit utifrån min subjektiva horisont. Bilden från min favorittopp och den gamla brandvaktarstugan i midvinterskrud är en en fin illustration hur väder och klimat kan förstärka en skönhetsupplevelse.

Mycket tyder på att det år som varit är det varmaste året hittills vår värld upplevt sedan mätningarna började. För Sveriges del kommer det bli det tredje varmaste. Hur högt på listan min hemkommun Luleå ligger vet jag inte, men statistiken talar ett tydligt språk...3 grader varmare än ett normalår och årsnederbörden har varit mer än 150% av normal årsnederbörd.

Med tanke på att klimatmötet i Paris har satt upp som mål att den globala uppvärmningen inte får inte får överstiga 1,5 grader ger Luleås värden en inte så liten tankeställare var vi kan vara på väg. Som vi minns var var sommaren ganska kylig och regnig. Trots detta fick vi dessa temperaturöverskott. Egentligen är det en bra illustration var som håller på att ske....framförallt ett vinterhalvår som blir mycket varmare och en sommar som kommer att bli allt nederbördsrikare.

Väderåret var som sagt inte någon större höjdare. Två månader lyfte sig ordentligt - september och oktober. All den sol som var frånvarande under sommaren kom igen med råge under dessa höstmånader. Det blev vädermässigt årets vackraste tid.

Trots alla dystopier vill jag se lite ljust alla de väderår som ska komma. Klimatmötet i Paris gav inga löften om en förändring...men det kändes för första gången att de allra flesta är överens om att läget är allvarligt och att en omställning är nödvändig. Det är trots allt ett hopp om något...

2 kommentarer:

Ina sa...

God fortsättning på det Nya Året.
Fantastisk bild på även min!!! ... favorittopp;-))

Johan sa...

Tack Ina!. Det verkar vara många som har vår favorittopp just som favorit...inte utan anledning.