torsdag 5 november 2015

Talande ansiktenIbland är den fotografiska bilden mer naken och hudnära än annars. När jag under helgen som var besökte Fotografiska i Stockholm fick jag bl a ta del av utställningen "Up Close" av fotografen Martin Schoeller.

I utställningen får vi skåda massor av porträttfoton av av allehanda kända människor. Livet må vara orättvist och ojämlikt i det verkliga livet, men inför kameran är vi alla lika. Det jag bär med mig från utställningen är det förgängliga, utsatta och den krakelerade mask som många bär med olika framgång.

Som bilden ovan av en känd och stenrik kvinna vars namn har fallit i glömska....kanske just därför hon uttstrålar...ja, ingenting. Ett ansikte som närmast är livlöst. Att rikedom och kändisskap skulle vara genvägen till lycka och glädje är som vi vet en flyktig illusion.

Eller bilden nedan...en gammal känd skådis som närmast har nått en ikonstatus. Här har vi ett ansikte som utstrålar både förgänglighet, utstrålning och närvaro. Faktum är att denna man känns ljusår mer levande och närvarande än kvinnan ovan.

Besöker du Stockholm så ska du absolut inte missa utställningen. Den säger mycket om oss människor. Bilder som ersätter många tusen ord...


3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Fotografiska är sedan några år ett obligatorium när jag närmar mig hufvudstaden.

Bert Bodin sa...

Fotografiska är sedan några år ett obligatorium när jag närmar mig hufvudstaden.

Johan sa...

Samma för mig....där blir jag aldrig besviken.