torsdag 12 november 2015

Kommunal nedsmutsning Mörkertiden är här och med den framträder stadens ljus över ännu öppna vattenytor. Många kvällar den här tiden på året kan ha något magiskt över sig...ibland dimmiga och eller grådisiga med en närmast trolskt känsla över sig, andra gånger ett klart himlavalv med möjligheter till norrsken. Stadens ljus bidrar med lite känsla av värme i det annars fuktigt gråkalla.

Men på senare tid har något hänt. Det annars mjuka stadsljuset från upplysta vägar, butiker, hotell och offentliga byggnader har fått konkurrens från närmast bländande reklamskyltar.Värst är reklamskylten på nyrenoverade Pontushallen som numera kallas Luleå energi arena. Den  bländar tidvis hela Norra hamn  med omliggande bostäder.

Vi lever i en tid där allt till varje pris ska synas eller höras. "Tonläget" blir mer uppskruvat och många gånga störande. Dessa reklamskyltar som börjar dyka upp i smått och sort tycker jag är ett typiskt exempel på detta.

För mig blir den stora reklamskylten på Luleå energi arena fullkomligt obegriplig. Förutom att den är ful och allmänt vulgär så begriper jag inte riktigt syftet med reklameländet. De flesta som passerar Luleå energi arena åker bil längs med vattnet. Är det dessa reklamen riktar sig till har vi en allvarlig trafikfara. Dessbättre tror jag inte de flesta bilister bryr sig.

Många kan ondgöra sig över klotter och nedskräpning. Jag tycker att dessa reklamskyltar är just nedskräpning. En förfulning av stadsmiljön till glädje för ingen. Vi ska vara rädda om vår stadsmiljö. Den är trots allt ett hem för allt fler...

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Luleå Energi måste kunna påverkas till att sätta in någon form av automatisk dämpning av skyltljuset när mörkret faller. Jag tror jag ska ställa frågan.

Johan sa...

Bra idé. Hoppas de inte de har samma hybris som kommunledningen...då blir det väl ännu ljusare.