måndag 12 januari 2015

Terrorn, den religiösa fundamentalismen och storpolitiken


Veckan som varit har det fria ordet blivit befläckad av terrorns barbari. Det fria ordet reser sig och står starkare än någonsin i den fria Världen. Om överhuvudtaget något positivt kan sägas om det som har hänt i Frankrike är det just detta - att stödet för den fria tanken är stor och aldrig låter sig  helt tystas av hot, död och terror av olika slag.

Annars har tyvärr såväl religiös fanatism och främlingsfientlighet skördat nya triumfer i och med det skedda. Målet med terrorn är att göra oss rädda. I rädslan sluter vi oss och blir allt vaksammare mot det som uppfattas som främmande. Någonstans finns det en ohelig allians mellan de extrema radikaliserade muslimerna och de nyfascistiska rörelserna i Europa. De vill skapa motsättningar. De som inte är vi är dom...och bakom detta diffust främmande kan en olust växa.

Jag kan undra hur det kan ha blivit så här. Fascismen är inte ny, men Islamska staten?  Utifrån min trygga plats i Världen är det inte lätt att begripa denna dragning till IS. Visst handlar det om utanförskap, frustration och brist på plats och tillhörighet...men ändå.  Går man in och tittar på upplagda bilder som finns på nätet som uppenbarligen är tagen av terrororganisationen är avsky bara förnamnet...och i detta perspektiv blir mördandet i Paris bara en västanfläkt jämfört med det dagliga mördandet som uppenbarligen sker i det s k Kalifatet.

Dessa vidrigheter kommer att fortsätta så länge det finns ett kapital som göder det. Det är ett känt faktum att det finns stora kapitalflöden från Saudiarabien till Islamska Staten. Samtidigt vet vi att Saudiarabien är en allierad med USA. Börjar vi  bena i detta är jag rädd att mörkret faller än mer. Att USA har ett stort ansvar för det som har skett och det som sker är uppenbart. Misslyckandet i Irak har stor betydelse. Gårdagens Dokument utifrån i SVT gav en hel del begriplighet. Lika lite i Irak som i Afghanistan har det skapats ett legitimt demokratiskt system med alla folkgruppers inflytande...tvärtom fortsätter korruption, valfusk och maktlöshet. Ur kaoset och frustrationen fortsätter terrorn tillsammans med det kapital som tjänar på det...

Inga kommentarer: