måndag 10 juni 2013

ElavbrottJag har min stuga i lappmarken. Då får man leva med en lägre servicenivå. Som den tillfällige gäst jag faktiskt är så kanske det t o m kan ses som en del av charmen. I fredags var det strömavbrott. Någonstans gick säkert åskan även om det var långt från mina trakter. Strömmen blev borta under fem timmar. Tur att jag har en fin vedkamin och har gammal (o)hederlig tändvätska och inte är beroende av den elberoende grilltändaren när jag ska grilla min köttbit.
Efter någon timme ringer jag Vattenfall. Någon sörlänning svarar och säger att ni har ett större elavbrott däruppe i Norrland. När jag frågar hur långvarigt det kommer att bli får jag svaret att det brukar gå fort när servicepersonalen är på plats, men att det tar några timmar att åka dit. När jag har lagt på finns en stilla undran om servicepersonalen bor och arbetar i Stockholm.
Det är ingen större dramatik att vara strömlös en ljus och ganska mild försommarkväll, men mindre roligt om samma sak skulle ske i januari. Även om jag som stugägare söker stillheten och lugnet så kan inte denna landsända utvecklas med en nedmonterad infrastruktur och dessutom en obefintlig internetuppkoppling.

Hela Sverige ska leva nöd en numera uttjänt slogan. Det kommer att kräva en annan politik och en stark stadsmakt som visar vilja. Jag undrar om och när detta kommer att ske. Det finns inget alternativ, annars finns det till slut inte ens plats för oss stugägare och andra tillfälliga besökare. Även vi behöver en grundläggande servicenivå för att trivas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Förmodligen kommer du bara att kallas "romantiker". Men ta det som en komplimang.

Vi behövs, när storstadsmänniskan plötsligt får för sig att turista.

konsulent sa...

Bert, jag tar det som en komplimang. Jag tror att det är mycket som kommer att behöva omprövas i en ganska nära framtid. Du och jag kanske inte får uppleva det, men kanske ana det...