tisdag 15 januari 2013

Mjölken, transporterna och politiken

Gårdagens morgontidning gjorde mig beklämd. Efter en skön helg såg jag riktigt fram emot arbetsveckan,men, det kunde ha börjat bättre. I lokaltidningen läser jag att livsmedelskedjorna lanserar sin egen mjölk. Som luleåbo kan jag läsa att denna mjölk produceras  i södra Sverige för att sedan transporteras minst hundra mil. Det mest tydliga exemplet på tokigheterna visar tidningen upp där den lokala konsumbutiken gör reklam för sin produkt medan Norrmejerier finns ett stenkast därifrån.

Resultatet av denna dårskap är naturligtvis att den norrbottniska mjölkproduktionen på sikt riskerar att slås ut med följd att det öppna landskapet blir allt mindre öppet.

Efter att ha läst artikeln går jag min korta morgonpromenad till jobbet. Just denna morgon ligger avgaserna tungt över Luleå centrum och luften är nästen obehaglig att andas. Då slås över denna transporthysteri som bidrar till föroreningarna där den så  kallade marknaden får härja fritt och slå ut allt det lokalproducerade.

Här finns det på sikt bara förlorare, bönderna, landskapet, naturen, livsmiljön och naturligtvis vi människor.

Vad har vi politiken och demokratin till? Vill jag ha regleringar och styrning är jag förstås omodern och gammeldags. Jag tar risken att uppfattas så. Marknaden, avregleringarna och ett gryende nattväktarstatstänkande är i alla fall inte en lösning, det är då ett som är säkert.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Usch ja! Jag kan i och för sig förstå att det finns barnfamiljer som måste vända på varenda krona. Därför är det vi mer lyckligt lottade som banne mig är förpliktigade att köpa den lokalproducerade mjölken, de närproducerade varorna.

Johan sa...

Så är det naturligtvis, men människors agerade kan vara en annan sak. Alla småbutiker på landsbygden som lagts ner är tyvärr ett exempel på hur det kan gå.

Knapsu sa...

Det enda dagens politiker har för ögonen är att gynna det privata företagandet. Detta sker under upprepandet av mantrat "tillväxt, tillväxt, tillväxt..."

Johan sa...

"För den som har ska vara givet. För den som har lite ska också tas ifrån honom det illa han har" (fritt citerat från gammal välläst volym)

Anonym sa...

Marknadsliberalismen slår ut det lokala. Många liberaler har låst sig ideologiskt vid en kritik mot en alltför stark stat, men missar sedan att kritisera en alltför stark marknad. Frimarknadsideologin bidrar till lands- och glesbygdens sakta borttynande. Att människor behöver sammanhang, hembygd, har rötter och band till platser, landskap och människor är inget marknadstänkandet tar hänsyn till.
Vi som är för regleringar på vissa områden får väl stämplas som gammeldagsa, mossiga, bakåtsträvare.... Hellre det än att rusa blint mot framtiden.

Frede

Johan sa...

Det är aldrig roligt att uppfattas som motvals och negativ, men det behövs motkrafter som åtminstone kan bromsa marknadens mest svarta avtryck.

Anonym sa...

Jag säger som Nina Björk: "Ibland är bromsa det enda radikala".

Frede

Johan sa...

Jo, Nina är en av de där motkrafterna som möts av trovärdighet utan att hon uppfattas som en gnällspik