onsdag 6 juni 2012

Tänk om!

Läser i Dagens nyheter om kinesiska myndigheters oro för dramatiska försämringar i livsmiljön p g a miljöförstöring. I en annan kort artikel beskriver några forskare att vårt jordklots ekosystem löper risk att kollapsa redan under detta århundrade.

Människan sitter högst upp på ett träd där hon successivt och i allt snabbare takt river upp trädets rötter och sågar av grenarna. Liksom trädet behöver sina rötter och grenar för att ta upp näring behöver människan ett väl fungerande ekosystem för att överleva.

Det verkar gå allt fortare utför för allas vår livsmiljö och vi närmar oss till sist en gräns där ingen återvändo finns.

Människan tycks hantera sin egen livsmiljö lika kortsiktigt och girigt som sin ekonomi. Hon konsumerar och lånar intill slutet. Vår allas ekonomi måste vara hållbar för att upprätthålla en trygghet och skydda oss från konkurser. Vårt jordklot klarar många privata konkurser, jag t o m flera länders, men med samma kortsiktiga och giriga inställning till bruket av naturtillgångar och livsmiljöer kan vi stå inför en miljömässig konkurs som nog ingen anar vidden av.

En existensiell oro är med andra ord i högsta grad berättigad. Hur klyschigt det än låter leder detta bara till en slutsats - tänk om.....!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: