fredag 17 februari 2012

Halalköttet, kulturen och myndigheten

För en tid sedan läste jag i en lokaltidning att Socialstyrelsen vid sin inspektion av ett boende för ensamkommande flyktingbarn gav kommunen kritik för att man inte serverade halalkött. Halalkött kommer från djur som slaktas levande, något som framhålls som viktigt i delar av den islamska kulturen. Ett par kvällar senare ser jag ett längre nyhetsreportage om att en stor del av vårt importkött mot alla regler kommer från djur slaktas utan att ha avlivats först. Ett industriellt djurplågeri av stora mått. Vi upprörs över att EU-länder inte följer ingångna regler samtidigt som Socialstyrelsen med sitt beslut påbjuder denna ordning.

Jag och säkert många andra ställer sig säkert frågan vad myndigheten håller på med. I landet lagom pulveriseras en viktig tillsyn till futtigheter där man allt mer skjuter över målet – det självklara att barnen ska få en rimlig möjlighet till integration i vårt samhälle. Som jag ser det skapar detta beslut bara förlorare. Socialstyrelsen som tappar i trovärdighet, men framförallt flyktingbarnen som inte får den viktiga hjälpen att erövra nya seder och bruk i det nya landet.

Jag menar att den stora vinnaren att vi inte ta ställning, d v s att alla typer av seder och bruk inte är i sin ordning medför att de främlingsfientliga krafterna bjuds in alldeles för lätt. Åkesson och hans Sverigedemokrater och andra som ser invandringen som ett hot kan fortsätta att vässa sina argument. Vakna ansvariga politiker och tjänstemän, vad lägger ni energi och resurser på?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Frede sa...

Ja, halalslakt och s k hedersmord/hedersvåld är två exempel på den flathet politiker från höger till vänster uppvisar i denna fråga.

Som du mycket riktigt säger är risken stor att detta bara leder till ökad främlingsfientlighet och skilda världar. Det gör inget för integrationen. En fokus på delade och gemensamma värden i det nya landet borde vara ledstjärnan för en rimlig och välfungerande integration. Det är bara ett tecken på vår bisarrt skruvade tid att ett sådant fokus av politiker och media anses "rasistiskt". Kulturrelativismen har löpt amok och riskerar att slita sönder samhällets väv. Detta märks inte minst i storstäderna (jag bor i Malmö), där detta är en stor del av problematiken när många människor från världens olika hörn ska samsas på liten yta. Och ingen, ingen, ingen vill ta i frågan ens med tång p g a ett hyperpolitiskt korrekt raster som trycks ned på denna fråga. Man har kapitulerat, fegat ur och lämnat fältet fritt till Sverigedemokraterna.

Johan sa...

Riktig slutsats. Håller med fullt ut.