torsdag 15 december 2011

Transporter och rysk roulette

Jag färdas ibland i bil på vägarna. Säkert mindre än den genomsnittliga bilisten, men trots allt, jag är bilist som de flesta. En av många, som bara tycks bli fler och fler. Fler och fler blir även de långväga transporterna på landsväg, trots att det goda förnuftet, klimat och miljö borde tala för motsatsen.

Trots att jag färdas relativt lite på våra vägar har jag under åren varit i allvarliga situationer med dessa tunga fordon vid två tillfällen. För ett antal år sedan kastade ett släp plötsligt hit och dit när jag skulle köra om. Jag hade det man kallar änglavakt att släpet inte kastade sig mot min bil i omkörningsögonblicket. För några dagar sedan var det dags igen. Ännu en gång en omkörningssituation där den långtradare jag var på väg att passera plötsligt oannonserat viker ut och ska köra om ett annat långsamgående fordon utan att ta någon som helst notis om mig. Goda bromsar och att ingen bil låg bakom mig räddade mig ur denna situation.

Naturligtvis kommer det uppstå allt fler situationer likt dem jag har varit med om ju fler av dessa transporter som rullar på väg istället för på räls – det är ju trots felbara människor som sitter bakom ratten. Rysk roulette mot såväl människor som miljö. Detta skrivs i tider då entreprenörer hotar att överge järnvägen här i norr p g a brist på lönsamhet. Vad detta innebär är lätt att förstå. Än en gång handlar det mycket politik och kloka beslut. Med andra ord: Kloka och långsiktigt tänkande politiker, var finns ni?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

7 kommentarer:

Bert sa...

Den där sista fråga är mycket berättigad. Nu har de borgerliga partierna i Riksdagen också sagt nej till satsningen på Norrbotniabanan. Till sin hjälp fick de SD.

Långsiktighet och miljöföregångare hittar man inte i den regering vi har nu. Men själva försöker de få oss att tro att Sverige ligger i framkant.

Tjurskit, om du frågar mig.

Johan sa...

Jag brukar inte vara av den optimistiska sorten. När det gäller Norrbotniabanan tror jag inget förrän jag ser att bygget är igång...om jag nu någonsin får se det.

Anonym sa...

I almost never comment, but i did a few searching and wound up here "Transporter och rysk roulette".

And I do have a couple of questions for you if you usually do not mind.
Could it be just me or does it seem like some of the responses
look as if they are written by brain dead visitors?
:-P And, if you are posting at additional sites, I'd like to keep up with anything new you have to post. Could you make a list of all of all your public sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

Look into my web blog; Jackpot 6000 Free

Anonym sa...

Нola! Ι've been following your weblog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Lubbock Texas! Just wanted to say keep up the excellent work!

My page :: näsplastik

Anonym sa...

Highly descriptive article, I enjoyed that a lot. Will there
be a part 2?

my web site; jackpot 6000 (www.proyectoret.es)

Anonym sa...

This deѕign іs ѕpectacular! You certainly
know how tο keеp a reаder amused. Between уour
wit and youг vidеos, I was almost moved to
ѕtart mу own blоg (well, almost.
..ΗaHa!) Wonderful job. I reаlly loved what
you had to say, anԁ more than that, how you presеnted
it. Too сool!

my blog post :: näsplastik ()

Anonym sa...

Gгeаt ρоst. I will be facing a few of these issuеs аѕ wеll.

.

Take а look at my webρage: nummerupplysningen.se