torsdag 2 december 2010

Gilla läget

Jag såg och hörde Barbara Ehrenreich på Skvalan förra fredagen. I veckan uppmärksammandes hennes nya bok "Gilla läget" i en artikel på DN:s kultursida.

Äntligen en person som vågar slå hål på myten om det positiva tänkandet som lösningen på livets alla svårigheter. När banker går omkull, välfärden monteras ner och människor många gånger far illa på sina arbetsplatser uppmanas vi att "gilla läget". Denna floskel håller på ett breda ut sig likt en parasit överallt.

Ehrenreich plockar i sin bok sönder "glädjekulturen" i alla dess beståndsdelar.Hon ger enligt mitt tycke den mycket korrekta analysen att tänka positivt trots att det är på väg att gå åt helevete är att underordna sig den senkapitalistiska samhället. Vi ska inte klaga, utan tänka positivt. De enda som har vunnit på detta tänkande är de som redan har mycket och som har fått ännu mer.

Om man tror att lycka är resultatet av att enbart tänka positivt är man på hal is. Enrenreichs bok får bli julgodis åt mig medan många andra med ett stort leende köper julklappar i mängd för lånade pengar.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: