fredag 17 september 2010

Sorsele…är ytterligare en i raden av dessa inlandskommuner med en liten sviktande befolkning och stora avstånd. Samhället ligger vackert beläget intill Vindelälven och jag kan känna historiens vindslag när jag vandrar förbi upprustade gamla fäbodar.

Sorsele är framförallt kommunen som håller på att ömsa skinn. Varje småkommun söker sin väg för en överlevnad. I Sorsele är det inflyttning och mottagande av flyktingar som gäller. Kommunen har tre större boenden för ensamkommande flyktingbarn och en mottagning av kvotflyktingar. Utöver detta är man på ”raggarstråt” i Ryssland för att locka hit ryska kvinnor för att arbete inom vården. Kommunen har en stor åldrande befolkning som har ett växande behov av vård och omsorg. Att just Ryssarna är aktuella är att kommunen tror att de bäst klarar den kalla vintern.Vandrar man igenom samhället en kväll i september är sannolikheten mycket stor att man möter en person med utländsk bakgrund om man över huvudtaget möter någon.

Vi lever i en snabbt föränderlig värld och det gör tydliga avtryck i detta lilla samhälle. Sorsele – ett multikulturellt samhälle mitt i lappmarken. Vem kunde tro det bara för några år sedan…..

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Ina sa...

När jag läser Din post om ryska kvinnor som raggas till Sorsele, blir jag förvånad, ledsen och arg på Migrationsverket. Just idag utvisades en rysk kvinna och hennes 3 barn från en av våra Värmländska kommuner. Kvinnan har bott i Sverige i 5 år och hennes 2 yngsta barn är födda här. Pappa till barnen fick inte ens ta adjö av sina kära och skall utvisas till annat land.
Varför skickades de inte till Sorsele?
Hälsningar

Johan sa...

Kan bara säga att tillvaron många gånger är märklig och besynnerligt orättvis. Ett tecken på att Sverige går i otakt och byråkratin kan ska skapa onödiga tragedier.