söndag 12 september 2010

Arjeplog...


Arjeplog invid stranden mot Hornavan


….är den ytmässigt stora kommunen med sina 3200 invånare. Arjeplog ligger vackert, fjällnära mellan de stora sjöarna Uddjaur och Hornavan. Men en kommun lever inte blott på vacker natur. Arjeplog är kommunen som normalt inte hade överlevt. Det personintensiva skogbruket har försvunnit, Laisvallgruvan är ett minne blott och sågverket är sedan länge nerlagt. Visst finns turismen, men turisterna invaderar inte bygden i november och december. De som däremot invaderar bygden under vinterhalvåret är biltesterna, som har blivit något av Arjeplogs räddning. Denna verksamhet har växt år efter år och bidragit till att Arjeplog är Sveriges hotelltätaste kommun och att flera nya restauranger har öppnat på senare år.

Det är en tidig kväll i september och en vacker dag går mot sitt slut. Det finns inte en människa på samhället sedan konsum har stängt. Jag sitter helt ensam under restaurang Harrys kristallkronor och äter renskavspizza. Den närvarande personalen säger att så här ser det ut efter att sommarens turister har försvunnit. Nu är det heldött fram till biltesterna kommer. Kanske det dyker upp en och annan gubbe efter älgjakten.

Det är Arjeplog, Lapplandskommunen som överlever trots de fåtaliga människorna….

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Det besöksnäringen i norra Sverige har missat är höstresorna. I Finland åker man på "ruska-helg" för att uppleva just den här mellantiden mellan sommar-höst och vinter. Hotellen i "vildmarken" fylls.

Men det kräver lite aktivitet från marknandsförarna, även när gubbarna är i älgskogen och biltestarna semestrar vid Medelhavet.

Johan sa...

Helt rätt, den magi som står att finna vissa dagar den årstid är svårslagen. En och annan tyskregistrerad husbil passerades under mina dagar i inlandet, så det finns vissa som kanske ser det vi ser.

Ella sa...

glädjande nog har innevånarantalet ökat något sista året,sedan kommunen införde ett"lockbete" i form av 25000 kr per nyinflyttat person.