onsdag 3 juni 2009

Café MetropoleVilar mina fötter på Café Metropole, mitt i Europas centrum, Bryssel, mitt i det mest centrala av staden.

Café Metropole med sin historia från 1800-talet. Då mer en plats för kungligheter än för allmoge. Idag en plats för alla som förmår öppna sin börs.

Ännu idag blickar jag ut över rik och fattig. Limousinerna som rullar in till höger och som tas emot av hotellets välklädda personal. Till vänster en bit bort återfinns ett par muslimska kvinnor med sina barn tiggande med vita plastmuggar i handen.

Bryssel är förmodligen en av Europas mest välorganiserade städer, men ändå så fylld av konstraster. Nyrikedomen med fattigdomens bakgård tätt intill. Gamla flerhundraåriga ofta nerslitna hus som samsas med de många höga glaspalatsen.

Bryssel är staden där många av de stora besluten om vår framtid ska fattas. Jag undrar hur det ska gå. I det gamla Europa krigade man för att vinna terräng och få sin vilja igenom. I det moderna fredsprojektet EU bygger man istället en gigantisk byråkrati där 26 staters intressen ska samsas och vägas. Resultatet blir ofta remi med oklara beslut eller inga beslut alls. Visst är det mycket bättre än krig, men jag ställer mig ändå frågan om detta är lösningen när Europas och Världens framtid ska byggas.

Enklare är det dock att sitta och blicka ut över storstadens myller på anrika Café Metropole över en cappuccino och den belgiska våfflan med grädde.Jag skriver ingen historia på denna plats, men är väl mitt i en intressant del av historieskrivningen….

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

thord.wiman sa...

Räcker det med tolv Euro?

OJ. WOW. Dramatisk kontrast på java-miljö jämfört med enkel eldstad ute i myggig norrbottnisk ödemark.

Intressant smutta på diametralt motsatta perspektiv/världar.
Säkert lärorikt.

En c:o och en gräddig våffla.
Räcker tolv Euro?

Johan sa...

Visst är det kontraster både till pris och plats. I morgon väntar istället Grova och tystnaden. Helt gratis!

Nej du, du får nog lägga till tre euro, men det var det värt!

Bert Bodin sa...

Härliga gamla Metropole! Där har man dragit några java. Suttit ute bland pälsklädda damer i snöfall i november. De är inte så frusna av sig, belgarna.

Tagit en mer svalkande drink någon vårdag.

Se det är ett riktigt kafé.

Johan sa...

Jo, det är ett kafé av rang. Jag kan intyga att såväl varm dryck som våffla var av samma slag.