tisdag 3 december 2019

Magisk kväll och ord och toner



 Det var en blöt, regnig, hal och mörk novemberkväll. Det dagen då den fina vintern tillfälligt hade släppt sitt grepp. Just denna kväll styrde vi kosan mot Råneå och och Råneåskolans aula. Det var kvällen då vi skulle lyssna till Augustpristagaren Marit Kapla och musikern Martin Hederos.

Platsen var väl vald. Aulan doftar och känns 1960-tal. Fin och allt för lite använd för publika evenemang. Råneå är Luleå kommuns nordliga del och utanför den lilla centralorten breder den verkliga landsbygden ut sig. Denna landsbygd som Marit Kapla berättar om på ett så fint och ödmjukt sätt i romanen Osebol där hon låter den lilla byns alla röster tala.

Just denna kväll är aulan fylld av förväntansfulla människor där vi dessförinnan fått njuta av den lokala brottarföreningens goda fikabröd och kaffe i den intillliggande skolmatsalen.

Jag har tidigare läst romanen. Det är annorlunda berättelse som växer och berör. I en tid den spänningarna mellan större städer och landsbygd blir allt större och hela samhällskontraktet gungar fyller Kaplas roman ett viktigt tomrum. Det är människor som du och jag som berättar om sina liv i Osebol. Ofta med en stor stolthet att få vara bo och vara en del av bygdens levande väv.

I Kaplas roman blir det tydligt vilken styrka och närvaro som finns i landsbygden. Här blir människorna verkligen människor av kött och blod, inte bara en bland alla andra. Det är just denna stolta landsbygd som utarmas allt mer. Trots att människorna här oftast betalar mer skatt en storstadens människor kan många landsbygdskommuner  snart inte upprätthålla den grundläggande välfärden. Det är ett annat blod - delar av vårt land som som sakta förblöder.

Det är verkligen märkligt att ett rikt land som Sverige snart kan vara ett land där det finns många platser där vi inte kan bo. Inte lite skandalöst då resurser och pengar finns, men ofta på fel platser och händer. Och...utan vår landsbygd dör inte bara den utan tills slut även alla överbefolkade städer som är så beroende av den för sin livsmedelsförsörjning.

Men just denna kväll i en aula i Norrbotten levde landsbygden mer än vanligt genom Kaplas stämma och Hederos finstämda musik.


2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Tack för referatet.

Själv hade jag tvekat att ge mig ut på vägarna igårkväll.

Johan sa...

Hur det var i går kväll vet jag inte....men 19 november gick det bra - trots vätan :).