söndag 18 november 2018

18 november 2018, utdrag ur dagboken - små ljuspunkter


 Efter många dagar av dis, dimma och strilregn återkom under veckan det mjuka fina novemberljuset och staden blev tydligt färgsatt.

Vi behöver bada i det lilla ljus finns som ännu en tid kommer att vara på reträtt. Fint är också att att det äntligen börjar komma olika former av reaktioner på den komsumtionsvulgära köpfesten "Black friday" som närmar sig. Alternativet som pläderar från en hållbar cirkulär konsumtion, "White monday",  är ännu litet, men kanske kommer att växa till en stor motkraft när allt fler börjar få upp ögonen för vår ohållbara livsstil.

Annars vet vi att det går alldeles för sakta. Att tänka i livsstilsförändringar är en sak, att gå till handling är en helt annan. I en undersökning som jag såg för några dagar sedan är svensken mycket positiv till att återvinna mer, men att ändra flygvanorna är det sämre med. Det blir ju tyvärr som "att sila mygg, men samtidigt svälja kameler". Tack och lov så finns det ett upprop mot flygresandet, men målet att 100 000 i Sverige ska avstå från att flyga kommande år.

Vi påminns ständigt om klimatförändringar, senast med anledning av de värsta skogsbränderna någonsin i Kalifornien. Idag läser jag en nedslående artikel i DN där Brasiliens nya populistiske mörkerpresident tillsätter klimatförnekande ministrar på löpande band. Låt oss då hoppas att världen reagerar med full kraft. Till och med världens stora industriledare börjar nu inse vidderna av klimatförändringarna - vågar vi tro att de börjar sätt press på Brasiliens ekonomi? Här hemma kan ju våra stora livsmedelskedjor börja med att sluta importera Brasilianskt s k naturkött. Ett ganska självklart första steg, eller hur?

I morgon är det "White monday". Jag tror det blir en solig dag...

Inga kommentarer: