söndag 11 november 2018

11 november 2018, utdrag ur dagboken - om att se ljuset i mörkret



 November inte bara förebådar mörkertiden, utan är också en del av den. Inledningen av denna novembermånad hittills levt upp till alla föreställningar om november, d v s dis, dimma och strilregn i överskott och med soltimmar som nog kan räknas på handens fem fingrar.

Årets november ger dessutom en utmärkt bild av den mörka tid där vi alla befinner oss. Då tänker jag inte på årstiden i sig, utan den värld vi lever i.

Såg just en bild på USA:s president där han frankerar tillsammans med andra världsledare för att fira 100-årsminnet av freden efter första världskriget. Han ler, ja, närmast skrattar på bilden. Jag undrar om han ens vet vad det hela handlar om. Denne farliga man som har lögnen som sanning och gör sitt bästa för att  blåsa under mörka krafter. Senast igår häcklade han det demokratiskt styrda Kalifornien som han hävdade vanskötte sina skogar. Detta sades av en klimatförnekande president då just klimatförändringarna med all sannolikhet skapat de värsta skogsbränderna i delstatens historia där hela städer brinner upp. Skamligt naturligtvis. Lika skamligt som när den farlige man , tillika USA:s president kallar en kritisk journalist för folkets fiende.

Onekligen  lever vi i en farlig tid, troligen mycket farligare än vad vi förstår. Ett samhälle tar tid att bygga, men att rasera bygget kan gå fort...

I en tid där mörka maktmän tar för sig och en apokalyptisk stämning sprider sig över världen blir det desto viktigare att ställa in sökarljuset på det positiva som trots allt sker. När politiken levererar tunt och de multinationella jättarna fortsätter att tänka rovgirigt på vinstmaximering får de positiva initiativen sökas underifrån. Här i Sverige finns Omställningsnätverket som är något mer än en ny "gröna vågen rörelse". Man försöker med olika lokala exempel visa på hur vi kan leva mer hållbart och med samklang med vår livsmiljö. I dagarna hörde jag talas om ett upprop där så många som möjligt uppmanades att inte flyga under kommande år.

Ljuspunkter finns trots allt alltid. Så viktigt att se dem. Att bara hemfalla åt dystopier grumlar bara blicken ytterligare...

Inga kommentarer: