torsdag 29 mars 2018

Globalpolitiskt självmål Den tilltagande skurkstaten Ryssland med Valdimir Putin i spetsen har skördat ytterligare en triumf...utvisningskarusellen efter det högst troliga giftdådet i England för en tid sedan. Det är min högst personliga slutsats.

Västvärlden har unisont fastnat en den smutsiga fälla som Putin och hans kumpaner har gillrat. I samfälld solidaritet har västländerna inklusive Sverige utvisat ryska diplomater och nu gör naturligtvis Ryssland detsamma. Lika självklart har de ryska ledarna räknat med att just detta skulle ske.

Kan man inte vinna befolkningens förtroende med frihet och välstånd så kan alltid stärka det nationella patoset. Det just det som torde vara Putins syfte och han lär lyckas väl. Hur märkligt det än är har Putin en stark ställning i sitt land. All välorganiserad opposition är sedan länge kväst och de spillror som finns kvar grälar inbördes.

Att väst så lätt kunde gå i fällan är lite obegripligt...ännu obegripligare är att jag inte ser någon kritik  mot hur man hanterar konflikten - tvärtom, stora delar av pressen hyllar den gemensamma hållningen.

Det här lär inte lösa något - bara elda på redan farliga spänningar ytterligare.

I lösningsinriktad terapi brukar man säga att man ska göra mer av det som redan fungerar. Om det inte fungerar så måste man göra något nytt.

Putin kommer säkert fortsätta gillra fällor åt sina belackare...jag önskar att någon vågar tänka nytt i ett annars allt mer oroligt politiskt och militärt läge med för dagen väldigt farliga ledare.

Inga kommentarer: