söndag 11 mars 2018

När cyberkriget kommer Tittar vi på människans läge på Jordklotet är det lätt att ta sig för pannan - klimathot, miljöhot, allt större nationalism med demokratier i gungning och ett upptrappat handelskrig som vissa menar är förlagan till ett riktigt krig.

Hotbilderna som finns blir allt fler...samtidigt som detta för de flesta är så svårt att ta till sig - speciellt för alla oss som på många sätt lever ett gott och odramatiskt liv.

Hela människans historia har varit kantad av krig och allehanda konflikter. Idag lever ju  i en snabbt föränderlig värld. I denna föränderliga värld förändras också krigets fula tryne.

Vi har länge oroat oss för ett kärnvapenkrig med dess fasansfulla konsekvenser. Med all rätt, då även ett begränsat sådant krig skulle bli fasansfulla. Men, jag tror inte den största risken är det är en söderstrålad värld där atomvinter råder. Kaos och massdöd kan nås med mindre dramatiska medel. Vi vet att snart all vår infrastruktur är digitaliserad och med denna digitalisering också mycket sårbar.

Jag tror att det moderna kriget blir ett cyberkrig. Tänk dig att livviktiga elförsörjningen skulle slås ut i Sverige under några kalla vinterveckor. Då ligger åtminstone den urbana stadsmänniskan mycket risigt till. Att inte ha tillgång till ljus och värme i vintermörkret är för nästan alla en fullkomligt obegriplig sak, just därför att den har tagits så för given.

Läser lite då och då att vi alla borde rusta oss för det nog ingen av oss kan föreställa oss. Ha alternativa värmekällor, spritkök och och matvaror som håller länge.

Jag inser att jag som just är den där stadsbon som ligger ganska risigt till. Jag saknar alternativa värmekällor, trangiaköket är i stugan och den där viktiga maten råkar för tillfället vara en liten burk majs, lite röda linser, olivolja och bulgur.

Det kommer vara de människor som finns kvar på den utdöende landsbygden som blir de framtida överlevarna vid cyberkriget. De har veden, tillgång till friskt vatten och viltet de kan fälla i skogen. Frågan om jag har bränsle nog i bilen så att jag hinner åka dit...?

Kanske det skulle vara läge att stänga av strömmen någon dag emellanåt...åtminstone för att väcka lite krismedvetenhet...

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag har många gånger förespråkat Krisutbildningsplikt för alla friska svenskar. Det skulle vi tjäna på, även om det inte skulle bli någon kris. Medvetenheten ökar.

Johan sa...

Släcker vi ner Luleå något dygn kommer säkert intresset för en sådan utbildning att öka.