söndag 10 december 2017

10 december 2017, utdrag ur dagboken - sorgflor i mörkertidJust inkommen efter en promenad i decemberslasket. Det är blött, fuktigt så den lilla spillran av dagsljus har svårt att få något fäste. Söndagar har ofta något melankoliskt över sig. Helgen går på sista versen och det är snart dags att ta språnget mot en ny arbetsvecka.

Under mörkertiden kan dysterheten växa sig lite extra stark. Just denna december hade jag lite hopp att december skulle bli en normal vintermånad. Förutsättningarna fanns efter ett antal kalla dagar med snabb isläggning till havs. Men normalitet är tyvärr inte lägre det normala i klimatförändringarnas tid.

Tittade på SMHI:s statistik över Sveriges årstemperatur sedan milleniumskiftet. Kan konstatera att varje år, 2010 undantaget, har vi haft en årsmedeltemperatur som har varit 1 till 4 grader varmare än normalt. De största temperaturöverskotten har varit i norr och oftast under vinterhalvåret. Detta stämmer allt för väl med de framtida förväntade klimatprognoserna - att  det kommer att bli varmare, speciellt i norr och under vintern.

Visserligen innebär det mindre kyla, men framförallt allt mer av den dystra vädertyp vi har just nu.

December är en naturligt mörk månad. Det nutida och framtida klimatpanoramat kommer att göra den allt mörkare.

Just denna dag ger dessutom ingen annan lindring då jag i tidningen läser att en synagoga i Göteborg som attackerats och om otäcka demonstrationer i Malmö med otäcka antisemitiska inslag.

Tur att musiken och den goda litteraturen kan ge lindring. Jag får trösta mig med den...

Inga kommentarer: