söndag 24 september 2017

Absolut höststillhet


 Så har jag då förmånen att få tillbringa några dagar i min stuga Grova. Här är jag långt borta från världens larm och allehanda kusligheter till den totala stillheten och lugnet.

Hösten är på väg in i en senare fas. Ännu är det en tid till vintern, men naturen håller på att förbereda sig. Färgprakten har nått sitt klimax och lövträden börjar lövas av. Dessutom är det redan så där tyst så du kan höra ljudet av ditt blodomlopp.

Dessa dagar tycks bli extra odramatiska och sparsmakade sedan ett stabilt hösthögtryck har etablerat sig. Högtryck så här års innebär ofta dis och dimma om inte vinden tar i. Så är det just nu. Det är som klimatet har tagit paus. Samma temperatur dag som natt och låga moln som delvis täcker bergen.

Den sköna stillheten ger vid sidan av kontemplationen och välmåendet en större möjlighet att uppfatta det lilla som faktiskt sker. Att se mindre korsnäbb dricka vatten gör man inte inte varje dag. Lavskrikornas besök är en mer vanliga, men alltid lika uppskattade. Naturen må börja gå på sparlåga, men lavskrikor och andra stannfåglar jobbar för fullt. De ska klara vintern som ska vara här om en månad enligt normal tidtabell.

Men nu njuter jag av min bästa årstid ytterligare någon dag. Det känns riktigt fint...


Inga kommentarer: