söndag 17 september 2017

17 september 2017, utdrag ur dagboken - ledsen avokado och annat grönt Känner du igen dig? En inte alltför ovanlig syn när jag skär upp min avokado, som känns så där lagomt mogen och fin.

Läste i helgen allt det där man ska tänka på när man köper sin avokado. Jag försöker göra det mesta rätt. Aldrig köpa en mjuk avokado i butik...utan hellre en sån där halvhård som jag låter ligga framme någon dag innan den konsumeras.

Lyckan är gjord när den den är lent mjuk med lite tuggmotstånd och kärnan lätt faller ur. Men motsatsen är tyvärr nästan lika vanlig...en mjukhård historia med stor kärna som inte gärna släpper greppet. I värsta fall är den dessutom missfärgad.

Egentligen är jag ju bra dum som fortsätter att köpa dessa skapelser, de är ju dyra och högsta grad klimatosmarta med de långa transporterna.

Det smarta valet är ju att köpa säsongens grönsaker och helst närodlade dito. Men...det är faktisk lättare sagt än gjort. När jag igår såg framemot att få köpa en närodlad zucchini till middagen gick jag helt bet. Den närmaste zucchinin kom från Belgien. Man häpnar -  mitt i skördesäsongen går det inte att köpa denna vanliga grönsak som med fördel kan odlas i friland även här i norr.

Vi uppmuntras att äta mer frukt och grönt och med rätta. Men när allt det där nyttiga både  är dyrt, importerat och värsta fall dåligt är det lätt att hålla sig för skratt.

Jag tillhör dem som har råd med det dyra och kan ta det där att jag blir blåst på innehållet ibland...men snälla producenter och grossister och handlare - hjälp mig att jag göra mer klimatsmarta val. Jag vill äta med gott samvete och dessutom blir det nära oftast mycket godare.

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Bra reflektioner. Synd bara att för få kunder reagerar. Slentrian är vanligast, tror jag.

Johan sa...

Att ändra våra beteende är ju en svår sak. Kanske obligatoriska skyltar med produkternas klimatpåverkan och tillsatta gifter i produktionsfasen skulle väcka...