onsdag 7 juni 2017

7 juni 2017, utdrag ur dagboken - normal vår och en allt mer isolerad clown Bilden ovan är tagen från en ganska  kall 1 juni. Vi kunde då summera maj som var kylig. Ja, faktiskt den kyligaste på 49 år. Våren som helhet har av många upplevts som kall, men för en gångs skull har den sammantaget varit fullkomligt normal. När vi vänjer oss vid ett allt varmare klimat upplevs det normala som ovanligt kallt. Här i Norrbotten har alltså klimatförändringarna fått en liten paus. Något vi alla borde vara tacksamma för.

Clownen på andra sidan Atlanten som inte tror på något annat än sig själv gör däremot allt vad han kan för att göra den mänskliga civilisationens framtid så kort som möjligt. Som den klimatförnekare han är blir han med tiden allt mer bisarr, löjlig och isolerad.

Att clownen skulle säga nej till Parisavtalet var ju därför bara väntat. Faktum är att jag tror att det är bättre att han sa nej än ett motvalsigt ja. Alla goda krafter på andra sidan Atlanten säger ju redan ja och kommer att jobba aktivt för detta ja.

En redan mycket försvagad president tror jag inte kan göra så mycket åt det tåg som redan är i rullning mot en allt mer fossilfri värld. Nya goda initiativ tas hela tiden, inte sällan av multinationella företag som ser den fossilfria vägen som den ena framkomliga.

Så nu när försommarsolen börjar värma på allvar kan inga dumma clowner i i världen ta bort ett leende och en känsla av hopp...

2 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Jag håller med dig i det mesta. Men hur kan du förklara att den kallaste våren på 49 år är "normal"?

Johan sa...

Våren innehåller som bekant 3 månader - mars, april och maj. Det började milt och avslutade kyligt. Sedan att den meterologiska våren i Luleå bara är 1,5 månad är en annan sak.