onsdag 10 maj 2017

10 maj 2017, utdrag ur dagboken - normal vår Bilden är tagen från min balkong igår kväll. En ganska typisk kväll tidigt under maj i Luleå....ljuset har kommit tillbaka, men isen ligger fortfarande stadigt i Norra hamn och snön återfinns fläckvis.

Med en dåres envishet hävdar jag att vi har en fullkomligt normal vår trots alla tillrop om motsatsen. Visst...det har varit en hel del för årstiden kyliga dagar, men det har även varit de som har varit varma eller om du hellre vill milda. Så sent som i fredags hade Luleå +19 c.

Det är bara gå till fakta för att verifiera det jag säger. Fakta i det här fallet är SMHI:s temperaturavvikelser för april och maj. Här i Luleå var april fullkomligt normal och maj är hittills strax över normalvärdet. Det är bara längst norröver där det knappt bor några människor det har varit ett mindre temperaturunderskott.

Människan är både enkel och komplex. Vad gäller vädret råder dock enkelheten. Vi glömmer fort och anpassar oss till de pågående klimatförändringarna. När då för en gång skull blir kyligt (=normalt) suckar de flesta djupt.

Visst kan även jag längta efter sol och värme, men gläds samtidigt över en normal vår. Däremot kan jag irritera mig över den grusiga och skitiga staden som är konsekvensen av av vinterns alla töväder och regn. Glöm inte att vintern åter var mycket mild och vi trots en upplevd kylig vår ligger nästan 3 grader över det normala från januari räknat.

Värmen kommer till slut....här upp kanske med ryska inslag. Den österifrån brukar vara pålitligast här i norr.

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Men jag ser detta som den utjämning som en del klimatforskare siar om. Mildare vintrar - svalare somrar.

Johan sa...

Kanske det....mer än trist i så fall. Varken riktig vinter eller riktig sommar.

Bert Bodin sa...

Det är vad jag fruktar.