söndag 29 januari 2017

Ernst Billgren Vad är konst? Frågan har ställts oräkneliga gånger med lika många svar. Frågar du Ernst Billgren får du svaret att konsten upphörde 1960. Detta sägs kanske av vår största konstnär. Igår besökte han Luleå i samband Kulturens hus 10 års jubileum och vernissagen av hans utställning i konsthallen.

Det är en omtumlande upplevelse att få uppleva Billgrens bild och formspråk. Minst lika omtumlande är det att lyssna på honom...om hans tankar om just konstbegreppet och så mycket annat mänskligt. Han är både filosof och humorist...vänder upp och ner på många gängse begrepp...uppfriskande.

Billgren ser ingen tydlig avsikt med sitt skapande och vill inte tolka det han gör. Det gör han alldeles rätt i. Den ger ju mig som betraktare att tolka och skapa mening själv. Bra konst är tidlös. Tolkningen hänger samman i vilken tid den betraktas. När jag ser bilden ovan tänker jag direkt på Donald Trump som den värsta varböld infiltrerar och bryter sönder samhället.

Bilden nedan på den ofärdiga arken ger mig tankar på de pågående klimatförändringarna. Havet är uppvärmt och nedsmutsat. Hinner arken iväg innan syndafloden kommer?
 Vi lever i en kall och farlig och en allt skyddslösare tid. Det enda vi i bästa fall har är varandra. Låt vara med en stridsvagn som skydd. Det är min tanke kring bilden nedan. Billgren berör på djupet. Just som det ska vara när det skapande uttrycket är som bäst...
2 kommentarer:

Ina sa...

Är mycket nyfiken på Ernst och ännu mer på .... Wilhelm von Kröckert. Läste intervju inför vernissage. Lite längre resa till Båtsabäcken blir det, men mycket mer kulturupplevelser - Ice Music Festival och Billgren-Kröckert :-)

Johan sa...

Kul! Då har du mycket att se fram emot. Bilder av verkliga livet och bilder som väcker tankar och känslor...