torsdag 5 januari 2017

5 januari 2017, utdrag ur dagboken - vinterlandIdag känner jag glädje. Anledning - den underbart vackra och kalla vinterdagen. Vid lunchtid är det -28,2 c i Norra hamn. Jag gläds stort att det fortfarande kan bli kalla dagar i klimatförändringarnas tid. Dagar då det biter rejält i skinnet när vinden sveper in från fjärden. För inte så länge sedan kunde vi ha veckovisa perioder med denna kyla. Men, nu får vi nöja oss med dagar. Redan imorgon blir det mildare igen.

Gläds även att Stockholmarna får snö för andra gången i vinter. Denna gång verkar dessutom kommunikationerna ha fungerat ganska bra...trots dryga decimetern snö!

Känner även lite glädje inför att regeringen äntligen har tagit ett initiativ som gynnar landsbygden. Snabba är dock Stockholmspressen att klaga på att reseavdragen i storstadsområden ska avvecklas för att kunna bidra till en finansiering av förslagen...detta sagt från en storstad som redan dignar under bilar där behoven av styrmedel mot annat resande är brådskande.

För att landsbygden ska överleva måste också förutsättningarna finnas. Så sent som igår blev vi påminda om landsbygdens betydelse när SJ:s tåg blev stående utanför Nattavaara i - 38 gradig kyla. Tåget blev stående länge och vagnarna snabbt utkylda. Resenärerna var nog tacksamma att det fortfarande bor människor i Nattavaara. Här bjöd Nattavaaraborna de frusna resenärerna på kaffe med dopp i församlingshemmet i väntan på bättre tider och fungerande tåg.

Att landsbygden fortfarande är vid liv och ger av sin generositet finns det också anledning att känna glädje inför.

God fortsättning!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Du har så rätt Johan. Konstig nog så finns det många som längtar efter varmare dagar.
Jag tycker att det är så underbart att vi har olika årstider.
Stackars de som åkte tåg när det var så kallt och även fjärrvärme läckan som var i Kiruna.

Johan sa...

Utmaningen för ett land som Sverige är att ha en infrastruktur som det går att lita på. Det gäller såväl tåg som fjärrvärme. Det förutsätter att att hela landet lever...stad som landsbygd. Vårt land är rikt - vi har råd!