måndag 6 april 2015

Shoppingtemplen

Kanske några av oss funderar över meningen med livet ibland. Den just passerade påsken ger de som tror på Jesu död och senare uppståndelsen livet en speciell mening. Just tron har genom historien för många varit navet till vår mening och vårt hopp. Så är det för många även i vår tid...även om samma tro verkar ge en del utövare sig rättigheter att döda andra som inte äger den rätta tron.

Stora delar av våra delar av vår Värld blir allt mer sekulariserad och tron som livets nav minskar i betydelse. Oavsett om vi tror eller inte tror jag att en våra främsta drivkrafter är att känna mening. Att skapa, uppleva och resa kan vara en del av denna mening som vi som inte behöver kämpa för livets nödtorft kan unna oss.

Att handla...eller shoppa som det numera heter verkar vara en allt viktigare ingrediens i mångas liv. Hela det kapitalistiska tillväxthjulet bygger på oss shoppande människor. Ett shoppande som sällan sin utgångspunkt i verkliga, utan skapade behov.
De små närbutikerna med en personlig service och i grejer med verklig kvalitet blir allt mer sällsynta. Istället byggs shoppingstäder utanför de verkliga städerna och i den cityhandel som blir kvar byggs shoppingtempel av varierande storlek. Här skapas ett litet  kosmos där vi kan finna allt vi behöver, gärna med restauranger och fik om vi blir hungriga. De må vara bekvämt med dessa shoppingtempel, men ofta är de påfallande likriktade. Då spelar det ingen större roll om du är på Utopia i Umeå eller någon galleria i Playa Del Americas på Teneriffa.

För de som dyrkar shoppingen blir det allt mindre rum för fantasin i dessa likriktade tempel. Jag undrar om och när en reaktion till detta kommer. Små specialbutiker kommer nog alltid att finnas kvar i de större städerna för de som har råd. För oss övriga är det trots allt gott att veta livets signum inte heter shopping...meningen skapar vi på annat håll...

3 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Håller med dig i det mesta. Men är det verkligen så att sekulariseringen ökar.

Inte mig emot, men jag upplever motsatsen. I alla fall en känsla.

Johan sa...

Du har en liten poäng där...med tunnelseendets blick är det så, men blickar vi ut över Världen blir jag osäker. Just nu är det lätt att se den stora striden mellan det kapitalistiska västerlandet och de allt mer sekteristiska delarna av islam. Helheten är mer komplex än så...men ändå en del av den.

Bert Bodin sa...

Jepp - Det var precis läget i världen jag menade.