onsdag 4 mars 2015

Överhettad årstidDet har varit en märklig vinter vid Norrbottenskusten i år....ännu en av raden av milda vintrar, men detta år även kryddad med två rekord...snödjupsrekord och en rekordtidig metrologisk vår. Det första rekordet vara ganska roligt, men båda rekorden är ett uttryck för ett klimat i allt större obalans. Klimatförändringarna förväntans både ge mer av ytterligheter, allt högre medeltemperatur och nederbörd. Kanske rent av dessa klimatförändringar kommer snabbare än vad som förutspåtts...jag tillhör i alla fall de oroligas skala.

Klimatskeptiker...för sådana finns det fortfarande gott om kanske anmärker att det har varit ovanligt kallt vid USA:s östkust. Jo...de har varit kallt där, men det är ju just det som är typiskt i klimatförändringarnas spår...allt fler extrema väderhändelser...samtidigt som den globala temperaturen ökar allt mer. Tilläggas kan att alltmedan nordöstra USA har fått snö och kyla har den sydvästra delen av landet torrare än någonsin...också ett uttryck för dessa extremer.

I landet lagom...d v s i Sverige har vi mindre av tydliga extremer...men den allmänna temperaturhöjningen kommer att gå snabbare då vi befinner oss närmare nordpolen.

Vid Norrbottenskusten finns knappt några isar värd namnet och och ett familjeevenemang på Norra hamnens is i Luleå får ställas in andra året i rad.

I närtid kommer vi här i norr inte drabbas nämnvärt såtillvida du inte är beroende av vinterturismen. Absurt nog gläds en del av det allt varmare klimatet...trots att det innebär många gråsura dagar utan sol och med ett underlag det knappt går att gå på. Den mänskliga märklighet kanske är en del av klimatförnekelsen. För märklig är den...

Inga kommentarer: